Site Rengi

DOLAR 18,8752
EURO 19,9090
ALTIN 1.099,08
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
17°C
Parçalı Bulutlu
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 16°C

Aydın Tabip Odası Başkanı Çıbık; 5 dakikada hekimlik yapılmaz

TÜRKİYE’DEKİ HASTA MUAYENE SÜRELERİNİN 5 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ VE BU DURUMUN HEKİMLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTIĞINI İFADE EDEN AYDIN TABİP ODASI BAŞKLANI DR. ADALET ÇIBIK, “5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ, SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ” DEDİ.

Aydın Tabip Odası Başkanı Çıbık; 5 dakikada hekimlik yapılmaz
20.10.2021
A+
A-

Türkiye’deki hasta muayene sürelerinin 5 dakikaya düşürüldüğünü ve bu durumun hekimleri zor durumda bıraktığını ifade eden Aydın Tabip Odası Başklanı Dr. Adalet Çıbık, “5 dakikada hekimlik yapılmaz, sağlık 5 dakikaya sığmaz” dedi.

Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olması gerektiğini ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerinde bu süreyi de dikkate almasını istedi. Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu sürenin 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu verildiğini ifade eden Aydın Tabip Odası başkanı Adalet Çıbık, “Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmaktadır. Bu durum da hekimin hastasına yeterli zaman ayıramamasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adının, ayrıntılı bir öykü almak olduğunu kaydeden Çıbık, “Bu 5 dakikalık sürede ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda olan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur” diyerek sağlıktaki bu uygulamayı sağlıksız bulduklarını kaydetti. Çıbık, daha sağlıklı bir toplum için yanlış buldukları bu sistemin bir an önce düzeltilmesini istedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.