Site Rengi

DOLAR 18,8859
EURO 20,1032
ALTIN 1.112,94
BIST 5.322,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 12°C
Paz 9°C
Pts 13°C

Görme engelliler Afrodisyas’ı gönül gözü ile görmek istiyor

AYDIN’IN KARACASU İLÇESİNDE BULUNAN VE TARİHİ MİLATTAN ÖNCE 5 BİN YIL ÖNCESİNE KADAR UZANAN UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE KAYITLI AFRODİSYAS ANTİK KENTİ VE MÜZESİ’Nİ GÖRME ENGELLİLERİN DE ZİYARET EDEBİLMESİ AMACIYLA ÇALIŞMA BAŞLATILDI.

25.06.2021
A+
A-

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan ve tarihi Milattan Önce 5 bin yıl öncesine kadar uzanan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kayıtlı Afrodisyas Antik Kenti ve Müzesi’ni görme engellilerin de ziyaret edebilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Projenin tamamlanması halinde Aydın’ın en önemli tarihi varlıklarından yaklaşık 7 bin yıllık antik kenti görme engelliler de ziyaret edip gönül gözleri ile tasavvur edebilecek.

Proje kapsamında Aydın Altı Nokta Körler Derneği başkanı bayram özen ve beraberindeki heyet Afrodisyas Antik Kenti’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Görme engellilerin, müze ve antik kentteki yapı ve eserleri tasavvur edebilmeleri için görüş, düşünce ve önerilerini açıklayan Bayram Özen, dünyada bunun örneklerinin olduğunu belirterek projenin hayata geçmesi halinde görme engellilerin de Aydın’daki bu Dünya Kültür Mirası eserlerin ziyaret edebileceğini söyledi.

Afrodisyas müzesi ve ören yerinin mevcut haliyle görme engelli bireylerin ziyaret edebileceği durumda olmadığını belirten Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Bayram Özen, “Şu anda müze ve ören yerinin girişinden müze içi ve antik kentte görme engelliler için bir şey yok. Burasının M.Ö. 5 bin yıl öncesinden beri var olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda; hissedilebilir yüzey taşı ve müze içerisinde sesli tanıtım sistemi kurulur, eserlerin örnekleri görme engelliler için dokunularak hissedilebilecek şekilde tasarlanırsa bizim gibi görme engelliler de ziyaret edebilir” diyerek proje gerçekleşmese bile kendilerini düşündüğü için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.