Site Rengi

DOLAR 18,8864
EURO 20,0432
ALTIN 1.103,61
BIST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Çok Bulutlu
Ankara
18°C
Çok Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 13°C

Rektör Hotar’dan 15 Temmuz vurgusu: “Vatan evlatlarının unutulmasına asla izin vermeyiz”

ETKİNLİKLERİN BİRİNCİ GÜNÜNDE SABANCI KÜLTÜR SARAYI FUAYE ALANI’NDA RESİM VE PLASTİK SANATLAR SERGİSİ AÇILIŞI DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

13.07.2021
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen programlar dizisinin birincisi, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Açılışta konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “O uğursuz gecede selalarla sokaklara dökülen ve ellerinde bayraklarıyla namlunun ucuna yürüyen vatan evlatlarının unutulmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı ise “‘Acaba 15 Temmuz’dan sonra tehlike geçti mi?’ diye kendinize sormak zorundasınız. Bence bu tehlike hiç de öyle bastırılmış değildir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından bu yıl ‘Türkiye Geçilmez’ temasıyla belirlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Rektörlüğünce hazırlanan programların birincisi DEÜ Sabanı Kültür Sarayı’nda düzenlendi. 12-15 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler dizisinde milli irade, ulusal egemenlik ve demokrasi gibi kavramlar ele alınacak, bilimsel toplantılarda 15 Temmuz kalkışmasının nedenleri, sonuçları ve ortaya çıkardığı travmalar tartışılacak.

Üniversite mensupları ile çok sayıda davetlinin katıldığı; tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferans verdiği etkinliğin açılışında konuşan DEÜ Rektörü Nükhet Hotar, “Eğer hain darbe girişimi gerçekleşseydi şimdi her birimiz nerede olurduk?” sorusunu herkesin düşünmesi gerektiğini ifade etti.

Rektör Hotar, bundan 5 yıl önce Türkiye’nin ihanet girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Rektörlük olarak, o uğursuz gecede selalarla sokaklara dökülen ve ellerinde bayraklarıyla namlunun ucuna yürüyen vatan evlatlarının unutulmasına asla izin vermeyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ülkesini seven herkesin FETÖ’ye karşı koyduğunu belirten Rektör Hotar, Türkiye’nin demokrasi tarihinde birçok acı olayın yaşandığını kaydetti. Rektör Hotar, “Kimi zaman aziz milletimizin seçtiği insanlar ve bizi temsil eden devlet adamları, bazı atanmışların, bazı bürokratların ve bazı apoletli kişilerin saldırılarına maruz kaldı.15 Temmuz kalkışması ise bardağı taşıran son nokta oldu. Siyasi görüşü veya düşünüşü ne olursa olsun her kesimden insan, bu düşmanlık karşısında yeter artık dedi. Aziz milletimizin gazabı gerçekten çok sert oldu; hiçbir haine geçit verilmedi” açıklamasında bulundu.

Demokrasi tarihinde kara bir leke

15 Temmuz gecesi ortaya çıkan vahşeti hatırlatan Rektör Hotar, “Aziz Türk milletini ve onun seçilmiş hükümetini ortadan kaldırmayı planlayan FETÖ’nün 15 Temmuz akşamı başlattığı kalkışma, içerdiği vahşeti ve hedeflediği kurumları ile demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti. TBMM’yi bombalayan; çok sayıda vatandaşlarımızın şehit olmasına veya gazi kalmasına sebep olan olayları başlatan teröristler, muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını dinleyen milyonlarca vatandaşımızın ve vatanına bağlı güvenlik güçlerimizin gayretleri sayesinde engellendi” dedi.

“Vatan evlatlarının unutulmasına asla izin vermeyiz”

DEÜ olarak, aziz milletimizi ve egemenliğini tehdit eden her konuda son derece hassas olduklarını belirten Rektör Hotar, “15 Temmuz ihaneti, milli ve manevi değerlerimizi gasp etmek isteyenlerin bir operasyonudur; ancak bunun kadar vahim olan bir durum da ödediğimiz bedelleri ve kayıplarımızı unutmaktır. Rektörlük olarak, o uğursuz gecede selalarla sokaklara dökülen ve ellerinde bayraklarıyla namlunun ucuna yürüyen vatan evlatlarının unutulmasına asla izin vermeyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün millet egemenliği ile bizlere emanet ettiği değerlerimizi kat-i şekilde muhafaza etmekte kararlıyız. Bunu yaparken de milletimizi temsil eden makamları korumak da önceliğimiz olacaktır. Öfkeye kapılmadan; aklımızdan ve vicdanımızdan ödün vermeden, Türkiye’nin geleceği için hep birlikte çalışacağız. Demokrasimize zaman kaybettiren her türlü girişimi, engelleyeceğiz. İyi ve kötüyü birbirinden ayıran; muhakeme yeteneği yüksek nesilleri yetiştirecek; kahraman askerlerimize, polisimize ve devletimizin kurumlarına bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hâkimiyetimilliyenin sinesindeki kahraman şehitlerimizi, rahmet ile anıyor; gazilerimize, sağlıklı bir ömür diliyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesi ile de aziz milletimize en derin şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

İlber Ortaylı FETÖ’yü anlattı

Düzenlenen konferansta konuşan tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “FETÖ, Erzurum’un Korucuk köyündendir. Erzurum, Türkiye’de İslam ulemasının enterasan örneklerinin yetiştiği bir yerdir. FETÖ burada tutunamamıştır. Burada tutunamayan birisinin İzmir’de büyük bir alim olarak ortaya çıkması mümkün değildir. İzmir’in yerli halkının böyle birine ihtiyacı yoktur” dedi.

Bazı yabancı diplomatların bilerek ya da bilmeyerek ‘darbeyi Kemalist subaylar yaptı’ sözünü kullandığını söyleyen Ortaylı, “Hava subayı olmak isteyen bir çocuğu gözünde kusur var diyerek eliyorlar, içerideki komutanlar eziyorlar. 1911’de bütün dünyayla aynı zamanda kurulan ve kahramanlıklar gösteren hava kuvvetlerinde böyle insanlar çıkıyor. Türk donanması önemlidir, onun içine sızdılar. Ben bunu kendi hayatımda da görüyorum. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi 40 kişi alır ve son derece başarılı insanlar yetişir. Bir sene girdim sınıfa boş boş bakan çocuklar. ÖSYM’yi ele geçirdiler. Ayrı odalarda ÖSYM reisinin tertiplediği yerde sınava giriyorlar. Bunlar Türkiye’de adliyeye, en tehlikelisi orduya sızan, Türk mekanizmasını yok etmeye çalışan bir kuvvet haline dönüşmüşlerdir. Bazı yabancı devletlerin de desteği açıktır, Türkiye’nin yakın tarihte gösterdiği askeri başarılar, iktisadı kalkınma hamleleri, bazı alanlarda gösterdi anormal büyümeler bir takım devletleri endişeye sevk etmiştir” açıklamasında bulundu.

Tehlike henüz geçmedi

FETÖ evlerinde din ve İslamiyet’in öğretilmediğini belirten Ortaylı, “Kendilerine tapınma, aşırı güven hissi ve birbirlerini kollamayı öğreniyorlar. Hücre gibi her yere birlikte gidiyorlar. ‘Acaba 15 Temmuz’dan sonra tehlike geçti mi?’ diye kendinize sormak zorundasınız. Bence bu tehlike hiç de öyle bastırılmış değildir. Cezayir’de başıma geldi. Bizzat büyükelçinin olduğu bir resepsiyonda fink atıyorlar.” dedi.

Sabancı Kültür Sarayı’ndaki etkinlikler kapsamında 15 Temmuz 2016: Bir Kronoloji Multimedya gösterimi de yapıldı. DEÜ mezunu tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez tarafından seslendirilen Türkiye Geçilmez filmi ile ise kalkışma girişimi sırasında milletin verdiği mücadele anlatılırken duygu dolu anlar yaşandı. Etkinliklerin birinci gününde Sabancı Kültür Sarayı Fuaye Alanı’nda Resim ve Plastik Sanatlar Sergisi açılışı da gerçekleştirilirken, şehitler için helva ikramı yapıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.