Site Rengi

DOLAR 18,8771
EURO 20,0010
ALTIN 1.107,48
BIST 5.105,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Çizgili Yunus ölü olarak kıyıya vurdu

HAMİLE ÇİZGİLİ YUNUS VE YAVRUSU HAYATINI KAYBETTİ

14.06.2021
A+
A-

İzmir’in Selçuk ile Aydın’ın Kuşadası ilçesi arasında kalan Pamucak sahilinde kıyıya yanaşan Stenella coeruleoalba türü bir Çizgili Yunus denizde yüzen vatandaşlar tarafından görülerek, tekrar denize dönmesi için defalarca suya itilmesine rağmen ölü olarak kıyıya vurdu.

Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen EKODOSD derneği, Tarım İlçe Müdürlüğü Uzmanları, Selçuk Belediyesi Veterineri, Haybulans ekibi ve Jandarma olay yerine gelerek inceleme yaptı. Antik liman önündeki iskelenin altına giren yunus, bulanık denizde kayalara çarparak bazı yaralar aldığı görüldü İskelenin altından çıkarılan Yunus, Kuşadası Sahil Güvenlik Botuna alınarak, derin sulara götürüldü. Burada denize bırakılan yunus akşam saatlerinde tekrar geldiği ve kıyıda yüzdüğü tespit edildi. EKODOSD’un sabah saatlerinde yaptığı incelemede yunusun bu sefer kumsala vurduğunu ve öldüğünü tespit edildi . 2.25 cm. boyutundaki yunustan doku örnekleri alındı. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndaki deniz canlılarının gömüldüğü alana getirilen yunus, plastik şüphesiyle kontrol edildiğinde, yunusun karnından 89 cm. büyüklüğünde bir yavru çıkarıldı. Yunusun hamile olduğu anlaşıldı.

EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamada, “Aslında kıyıdan uzak ve ılıman suları seven Çizgili Yunuslar, eğer bir sorunu yoksa canlı olarak kıyıya pek gelmezler. Bu tür durumlarda vatandaşlar denize doğru itmek yerine, kıyıdaki sığlıkta üzerine ıslak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemeleri daha doğru olacaktır. Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadır. Çünkü deniz memeleri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazık ki yoktur. Deniz içinde de müdahale şansı çok azdır. Belki böyle bir merkez olsaydı, yunus denizden alınarak havuza konulup doğum için yardım edilebilirdi. Bu tür vakalarda taşımada kullanılmak üzere şişme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuz projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ’le görüşeceğiz. Aynı zamanda da deniz memelileri konusunda uzman kuruluş olan TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı)’la görüşerek, gerçek boyutlu S. yunuslarla, plajlarda vatandaşlarla bir eğitim çalışmasının yapılması, bilinçlendirme ve farkındalık yaratılması için öneri götüreceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.