Site Rengi

DOLAR 18,8841
EURO 20,0607
ALTIN 1.100,08
BIST 5.216,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 16°C
Cum 14°C
Cts 12°C

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Ülkemiz için sağlıklı doğal gıdalara ulaşmada küçükbaş hayvancılık en büyük şansımızdır”

TÜRKİYE DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ (TÜDKİYEB) GENEL BAŞKANI NİHAT ÇELİK, VATANDAŞLARIN GIDA GÜVENCESİ İÇİN, BİTKİSEL ÜRETİMİN YANI SIRA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞININ DA GELİŞTİRİLMESİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU VURGULADI.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Ülkemiz için sağlıklı doğal gıdalara ulaşmada küçükbaş hayvancılık en büyük şansımızdır”
15.10.2021
A+
A-

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, gıda güvencesi için bitkisel üretimin yanı sıra küçükbaş hayvancılığın da geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, FAO’nun (Food and Agriculture Organization) hazırladığı rapora göre dünyada her dokuz kişiden birinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Covid- 19 nedeniyle ülkelerin korumacı politikalar izlemeye başlaması nedeniyle insanların sağlıklı gıdaya ulaşmakta daha fazla zorlukla karşılaşabileceklerini ve salgın nedeniyle de aç insan sayısının daha da artabileceğini dile getiren Çelik, vatandaşların gıda güvencesi için bitkisel üretimin yanı sıra özellikle sağlıklı et ve süt ürünlerine erişimin sağlanabilmesi amacıyla özellikle küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

“Ülkemiz için sağlıklı doğal gıdalara ulaşmada küçükbaş hayvancılık en büyük şansımızdır”

Çelik, küçükbaş hayvancılığın önemine değinerek, “Ülkemizde son yıllarda küçükbaş hayvan sayısında artışlar yaşanması bu bakımdan önemlidir. Cumhurbaşkanımızın küçükbaş hayvan sayısının nüfus başına bir hayvan olacak şekilde artırılması talimatları ile Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin yeni destekler vermesi küçükbaş hayvan sayımızı artırmıştır. 2019’da 48,5 milyon olan hayvan sayımız yüzde 11,6’lık artışla 2020’de 54,1 milyona ulaşmıştır. Bu sayının hedefimiz olan 90 milyona çıkarılması için birliklerimizle beraber gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Hedefimiz insanımızın sağlıklı kırmızı et ihtiyacının karşılanmasıdır. Ülkemiz için sağlıklı doğal gıdalara ulaşmada küçükbaş hayvancılık en büyük şansımızdır” dedi.

“Kırsala dönüş projelerine ağırlık verilmeli”

Yaşanan göçler nedeniyle köylerde yaşayan nüfusun yaş ortalamasının 55’e yükseldiğini ifade eden Çelik, gençlerin kırsala dönmesini ve üretime katılmasını sağlayacak projelere ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak bu şekilde küçükbaş hayvancılığımızın yaşadığı sorunlar çözüm bulacak, hedeflerimize ulaşmamız mümkün olacaktır. Böylece sadece ülkemizi doyurmaya devam etmekle kalmayız, rahatlıkla içinde bulunduğumuz coğrafyanın sağlıklı gıda açığını da kapatırız” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.