Site Rengi

DOLAR 18,8752
EURO 19,9090
ALTIN 1.099,08
BIST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 13°C

Edeler, sepet üretimine başladı

KOZAN BELEDİYESİNİN DESTEĞİ İLE RAFA KALDIRDIKLARI SANATLARINI YENİDEN İCRA EDEN EDELER (ABDALLAR), YÖRESEL LEZZETLERİN SERGİLENDİĞİ SEPETLER ÜRETİYOR

07.06.2021
A+
A-

Adana’nın Kozan ilçesin kamıştan sepet örerek geçimlerini sağlayan edeler (abdallar) Kozan Belediyesinin desteği ile rafa kaldırdıkları sanatlarını yeniden icra ederek üretime başladı.

Kozan Belediyesi İşletme İştirakler Müdürlüğü tarafından Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın girişimleri Yöresel Ürün Satış Ofisinin kurulması ile ilçedeki kadınlar yöresel ürünleri üreterek ev ekonomilerine katkı sunarken ilçede edeler olarak bilinen esmer vatandaşlar ise projede kadınların ürettiği yöresel lezzetlerin sergilendiği sepetleri üreterek hem sanatlarını icra ediyor hem de ev ekonomilerine katkı sunuyor.

Ağlıboğaz Mahallesinde çocukları ile birlikte kamışları tek tek temizleyip örerek sepet yapan edeleri ziyaret eden ve çalışmaları yerinde inceleyen Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Yıllarca bu sepet örme kültürü burada var. Köylerde meyve sebze bu sepetlerle taşınırdı. Daha önce Ankara’ya portakal yollamak için ördürdük. Doğal bir ürün. Bizde yöresel ürünlerimizi bu sepetler ile taşıyoruz. Şuan çalışıyor ve yetiştiremiyorlar. 250 sepet yaptırdık şuan 150 tane daha yapacaklar. Yazın yaylalara gidiyorlar hatta üretime devam etmeleri için ham maddelerini taşıyalım orada da üretmeye devam etsinler istiyoruz” dedi.

Çocukları ile birlikte el emeği göz nuru sepetler için mesai yapan Dilek Gökal, “Hepimiz örüyoruz. Unutulmuştu başkan sayesinde tekrar başladık. Örerken mutluyuz. Çocuklarımız ile mesleğimizi yürütüyoruz ”dedi.

Yılmaz Gökal ise 12 yaşından beri sepet ördüğünü belirterek, “Uzun süredir satılmadığı için yapmıyorduk. Belediye başkanı bize deneme olarak yaptırdı, şimdi ekmeğimizi çıkarıyoruz. Bu iş olmasa aç kalırız. Davulculuk ve bu sepet işimiz. Düğün sezonu bitti, kamış imdadımıza yetişti. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. şuan belediye dışında Kayseri, Mersin, Tufanbeyli, Adana, Saimbeyli, Sarız’dan talep var. Toptan satışımız 20 TL’den başlıyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.