Site Rengi

DOLAR 18,8722
EURO 20,0117
ALTIN 1.106,58
BIST 5.086,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Depremin ardından ayağa kaldırılan tarihi saat kulesi ve Ulu Cami kendine hayran bıraktırıyor

YAPILDIKTAN 6 ASIR SONRA DEPREMDE YIKILAN BURDUR ULU CAMİ VE AYNI DEPREMDE YIKILDIKTAN SONRA TEKRAR YAPILAN SAAT KULESİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKIYOR.

Depremin ardından ayağa kaldırılan tarihi saat kulesi ve Ulu Cami kendine hayran bıraktırıyor
16.12.2021
A+
A-

Yapıldıktan 6 asır sonra depremde yıkılan Burdur Ulu Cami ve aynı depremde yıkıldıktan sonra tekrar yapılan saat kulesi kendisine hayran bırakıyor.

Burdur’da 1300 yılında Hamitoğulları Beyi Dündar Bey tarafında yapılan Ulu Cami 1914 depreminde tamamen yıkıldı. 1800’lü yıllarda dönemin Konya Valisi tarafından yapılan saat kulesi de aynı deprem sonucu yıkıldı. Vatandaşlar tarafından 1919 yılında tekrar yapılan camiye önceki camiden kalma minber, kapılarda bulunan kabartmalar ve müezzin mahfeli tekrardan kullanılıyor. Çift minareli cami görenleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Yapılan ilk caminin ahşap ve çok direkli olduğunu belirten Burdur Belediyesi eski başkanı Sebahattin Akkaya, “1914’e kadar bu cami ayakta kalıyor. Ahşap, çok direkli ve üzeri toprak dam olan bir cami. 1914 depreminde cami tamamen yıkılıyor ve 1919 yılında devletin ve halkın yardımlarıyla şimdiki Ulu Cami yapılıyor. 1300 yılında Hamitoğlu Dündar Bey tarafından yaptırılan camiden kalman bir minber var. Orijinal ve anıtlar kurulu tarafından da tescil edilmiştir. Onun yanında kapılardaki kabartmalar, minarelere çıkan kapılar ve müezzin mahfeli eski camiden kalmadır. Geri kalan kısımlar tamamen yeniden yapılmıştır” dedi.

1914 depreminde saat kulesi de aynı sonu yaşadı

Yapıldıktan 114 yıl sonra aynı depremde yıkılan saat kulesi hakkında bilgi veren Akkaya, “800’lü yılların başlarında Konya valisi tarafından buraya bir saat kulesi yaptırılıyor. 1914 depreminde o da yıkılmış. Daha sonra 1941 tarihinde buraya bir saat konuluyor. Üzerinde çan vardı. Bu çan bilmeyenler bunu kilise çanı gibi değerlendirirdi. Hiç alakası yok, her yarım saatte bir çalan çandı. Burdur’un hemen her tarafından duyulurdu” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.