Site Rengi

DOLAR 18,8847
EURO 20,0059
ALTIN 1.102,64
BIST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 13°C
Cts 11°C

Atatürk Üniversitesi Antarktika’da bilim seferlerine katılacak

FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KARADAYI’NIN YÜRÜTÜCÜ OLDUĞU “HORSESHOE ADASINDAKİ KRİYOKONİT HABİTATLARININ MİKROBİYAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN KÜLTÜRDEN BAĞIMSIZ (METAGENOMİK) YAKLAŞIMLARLA ARAŞTIRILMASI VE BİYOTEKNOLOJİK ÖNEME SAHİP İZOLATLARIN KÜLTÜRE BAĞIMLI YÖNTEMLERLE ELDE EDİLMESİ” İSİMLİ PROJE ÖNERİSİ, TÜBİTAK KUTUP 1001 ÇAĞRISI KAPSAMINDA DESTEK ALMAYA HAK KAZANAN 9 PROJEDEN BİRİ OLDU.

07.09.2021
A+
A-

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı’nın yürütücü olduğu “Horseshoe Adasındaki Kriyokonit Habitatlarının Mikrobiyal Biyoçeşitliliğinin Kültürden Bağımsız (Metagenomik) Yaklaşımlarla Araştırılması ve Biyoteknolojik Öneme Sahip İzolatların Kültüre Bağımlı Yöntemlerle Elde Edilmesi” isimli proje önerisi, TÜBİTAK KUTUP 1001 çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan 9 projeden biri oldu.

Proje, Milli Biyoteknolojik Süreçlerin Geliştirilmesine Katkı Sağlayacak

Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Medine Güllüce, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karadayı ve Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Gürkök görev aldığı söz konusu proje kapsamında dünyanın en önemli soğuk habitatlarından birisi olan Antarktika’ya yapılacak TAE-6 bilimsel seferi kapsamında sefer rotası üzerinden ve Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Üssü çevresinden toplanacak kriyokonit örneklerinin mikrobiyal biyoçeşitliliğinin kültürden bağımsız yöntemlerle araştırılması ve bu mikrobiyal biyoçeşitlilik içerisinden biyoteknolojik öneme sahip enzim üreten izolatların kültüre bağımlı yöntemlerle elde edilmesi hedefleniyor.

Bu Alanda Yapılan İlk Çalışma Olacak

Antarktika kıtasında alanında ülkemiz adına yapılacak ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı: “Projemiz kapsamında yapılacak biyoçeşitlilik çalışmaları ile Horseshoe adası ile ilgili bilimsel eksiklik ilk kez kapsamlı bir şekilde giderilecek ve elde edilecek mikroorganizmalar sayesinde soğukta aktif enzimlerin kullanıldığı yerli, milli biyoteknolojik süreçlerin geliştirilmesinin kapısı aralanacak. Bu proje ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Ulusal Kutup Bilim Programı (2018-2022) ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Ulusal Antarktika Bilim Seferlerine katılım sağlayacak üniversitemizin ilk mensubu olmaktan gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Rektör Çomaklı: “Üniversitemiz, Geniş Bir Alanda Bilimsel Çalışmalarını Sürdürüyor”

Atatürk Üniversitesinin dünyanın birçok noktasında çalışma alanları oluşturduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Dünya üniversitesi olma misyonu ve uluslararasılaşma vizyonu ile üniversitemiz çok yönlü çalışma ve araştırma faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Akademisyenlerimiz güncel gelişmeleri yakından takip ederek ihtiyaç duyulan bilimsel çalışmaları hayata geçiriyor. Bu kapsamda hazırlanan ve ülkemizde bu alanda yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı başta olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.