Site Rengi

DOLAR 18,8739
EURO 20,1090
ALTIN 1.114,13
BIST 5.149,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Çobankale’de arkeolojik kazı çalışmaları 12 ay kesintisiz devam edecek

ÇOBANKALE ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI, BU YILDAN İTİBAREN 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK.

Çobankale’de arkeolojik kazı çalışmaları 12 ay kesintisiz devam edecek
05.09.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı desteği, Yalova’nın Altınova Belediyesinin katkılarıyla sürdürülen Çobankale arkeolojik kazı çalışmaları, bu yıldan itibaren 12 ay kesintisiz devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Çobankale Kazı Başkanlığına getirilen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin, bölgenin Türk ve dünya tarihi açısından önemli olaylara şahitlik ettiğini söyledi. Çobankale’nin tarihteki önemine değinen Kazı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Seçkin, “Bu bölge dünya tarihi açısından 3 önemli önemli olaya şahitlik etmiştir. Bunlardan ilki, 1071 sonrasında Selçuklular’ın İznik’e kadar geldiği biliniyor. İznik’te 20 yıl kadar yaşadıkları bilinmekte. Aslında en batıda Çobankale’ye kadar gelmiş Selçuklular. burada yaklaşık 20 yıl kadar yaşamışlar. Dolayısıyla İstanbul’a en yakın Selçuklu noktası Çobankale olmuş. Daha sonra 1. Haçlı Savaşı sırasında kıyıya Helenapolis kıyısına yığınak yapan Haçlılar bu bölgeye geliyor ve bu bölgedeki Selçuklu Türkleri Haçlı güçlerini püskürtüyor. Yalakdere Vadisi boyunca savaşlar oluyor ve bu bölgede 1. Haçlı Seferleri püskürtülüyor. Bu açıdan hem Türk, hem dünya tarihi açısından çok öneme sahip ve pek çok batı kaynağında Çobankale’den İsadargos olarak bahsedildiğini biliyoruz” dedi.

Üçüncü olarak ise Prof. Dr. Halil İnancık’ın ısrarla bahsettiği Çobankale’nin Osmanlı Beyliği’nin devlet olma sürecinde oynadığı rol açısından pek çok veri sağladığını belirten Seçkin, “Baferus Savaşı’ndan sonra Çobankale, Osmanlı toprağı içerisinde kalıyor. Ama Bizans’a karşı kazandığı savaş Osmanlı’nın rüştünü ispatlıyor. Bu savaş sonrasında Selçuklular, Osmanlı’yı tanımış oluyor. Bizanslılar, Osmanlı’nın gücünü tanıyor ve böylece Osmanlı Devleti kendi rüştünü dünya tarihi açısından ispatlamış oluyor” diye konuştu.

Çobankale kazısının 2017 yılında temizlik çalışması şeklinde başladığını söyleyen Doç. Dr. Selçuk Seçkin, “Bu alandaki çalılar ve küçük otlar temizlendikten sonra 2018-2019 yılında çeşitli alanlarda çalışmalarımızı yürüttük. Önce sarnıç bölgesinde çalışmalarımızı yürüttük ve yaklaşık 200 metrekarelik alandaki sarnıcın açımı ve çevresinin açımı tamamlandıktan sonra en üst noktada jeoradar yaptığımız alanda çeşitli tarihi kalıntılara rastladık ve geçen yıl bu bölgede çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bir kilise yapısına ve çevresinde kilise yapısına ait birimlere ulaştık. Bu yıl da Çobankale’nin sur sistemini ortaya çıkarmaya başladık. Kuzey burçlarından çalışmalara başladık. Burası çift sur sistemine sahip. Kuzey sur sistemi, İstanbul ve Yalakdere Vadisine bakan bir konuma sahiptir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.