Site Rengi

DOLAR 18,8869
EURO 20,0370
ALTIN 1.103,27
BIST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Çok Bulutlu
Ankara
18°C
Çok Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 14°C

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarihe sahip çıkıp yeniden canlandırıyor

SUBAŞI MEYDANI, TARİHİ DOKUSUNA YENİDEN KAVUŞTURULARAK TURİZME KAZANDIRILACAK. SADİ BEY MESCİDİ İLE HAMİDİYE ÇEŞMESİ DE ASLINA UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN İNŞA EDİLECEK.

21.02.2021
A+
A-

SAMSUN (İHA) – ‘Milli Mücadele şehri’ Samsun’un kültürel değerlerinden Subaşı Meydanı, tarihi dokusuna yeniden kavuşturularak turizme kazandırılacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi, tarihine sahip çıkarak 513 yıllık Sadi Bey Mescidi ile Hamidiye Çeşmesi’ni aslına uygun şekilde yeniden inşa edecek.

Samsun’u modern bir kent haline getirmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Subaşı Meydanı’nı tarihi dokusuna kavuşturuyor. 1420 yılında yapılan Subaşı Yeraltı Camii ve 1891 yılında yapılan 534 metrelik Hamidiye Çeşmesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar eski haline dönüştürülüyor. 1420 yılında Subaşı Meydanı’nda dört yol kavşağında yapılarak ibadete açılan ve kentin Osmanlı yönetimine geçmesinin ardından ilk dini mekan olan Sa’di Bey Mescidi (Subaşı Yeraltı Camii) 1932 yılında yıkıldı. 1940 yılında Yeraltı Çarşısı olarak inşa edilen alana 1979 yılında Subaşı Yeraltı Camii yapıldı.

Hamidiye Çeşmesi yeniden yapılacak

Subaşı Meydanı’nın yıkılan tarihi eserlerinden biri olan ve Sultan 2. Abdülhamit Han’ın şahsi parasıyla 2 Temmuz 1891 yılında yaptırdığı Hamidiye Çeşmesi de çeşitli gerekçelerle yıkıldı. Sultanın adının ve tuğrasının silindiği kitabe de yok edildi. Büyükşehir Belediyesi, günümüze sadece fotoğrafları kalan 8 kurnalı çeşmeyi rekonstrüksiyon çalışmasıyla aslına uygun şekilde yeniden inşa edecek.

Tarihle buluşma projesi

Tarihi Sa’di Mescidi ile Hamidiye Çeşmesi’ni yeniden Subaşı Meydanı’nda yaşatacak Büyükşehir Belediyesi, proje sayesinde hem otopark sorununu çözecek hem de tarihi eserleri geleceğe aktaracak. Subaşı Meydanı Çevre Düzenleme Projesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Mustafa Demir, meydanın yok edilen tarihini yeniden yaşatacak olmanın heyecanını taşıdıklarını belirtti. Başkan Demir, “İstanbul’un taşı toprağı altın’ denir. Samsun’un altı da tarih, üstü de. Nerede bir yatırım yapmak istesek tarihsel bir önemle karşılaşıyoruz. Bu sebepte büyük mutluluk duyuyorum. Saathane Meydanı gibi Subaşı Meydanı da tarihi ve kültürel açıdan büyük önem taşıyor. Çünkü meydanın alt ve üst yapısı geçmişin hatıralarıyla dolu. Şimdi çevre düzenlemesi ve otopark projesi ile yıkılan, yok edilen, kentin hafızasından silinen tarihi ve sanatsal eserlerimizi yeniden şehrimize kazandırıyoruz. Subaşı, Samsun’un tarihiyle yeniden buluşma projesidir. Bittiğinde tarihi ve mimari dokusuyla, herkesin dolaşırken büyük keyif alacağı bir alan haline gelecek. En kısa zamanda tamamlayıp halkımızın hizmetine sunacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Otopark projesine de değinen Başkan Demir, şunları söyledi:

“Şu an bin 472 metrekarelik meydan alanında çalışma yapıyoruz. Yerin altında 150 araçlık iki katlı kapalı mekanik otopark olacak. Tam otomatik sistemle çalışacak otopark, bölgenin park yeri sorununu büyük oranda çözecek. Bölgedeki esnafımızın da mağdur olmaması için kısa sürede tamamlamak için büyük çaba harcıyoruz. Şunu açıkça belirtmeliyim ki otopark ve üst yapı yatırımları bittiğince proje genel olarak şehrimizin turizmine, sosyokültürel hayatına ve ticari canlılığına önemli katkılar sağlayacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.